1. Šrotování sladu
Sladem je nazýváno naklíčené a usušené obilné zrno ječmene. Slad je ručně vysypán do šrotovacího zařízení, ze kterého je vzniklý sladový šrot - opět ručně - vsypán přímo do varného procesu.
|
|
2. Varný proces - klasický dvourmutový postup
Proces výroby piva probíhá ve varně.
a) Vystírka - do vystírací kádě se převede sladový šrot - se smísí s vodou o teplotě 37°C, dále se přidá horká voda 80°C a při teplotě cca 52°C se převede 1/3 objemu do rmutovacího kotle.
b) Ve rmutovacím kotli se podíl zahřívá až do varu a převede zpět do vystírací kádě. Tento postup se opakuje ještě jednou s cílem převést většinu extraktu ze sladu (hlavně cukerného) do roztoku. Výsledkem je cukerný roztok o teplotě 77°C - SLADINA.
c) Sladina se potom procesem scezování a vyslazování zbaví pevných částic - mláta. Vzniklé mláto je hlavním odpadem výroby a využívá se jako krmivo.
d) Finálně se celé dílo uvede do intenzivního varu za přidání chmele, jehož výsledkem je hlavní meziprodukt - MLADINA. Mladina se nechá sedimentovat ve vířivé kádi a dále se celý objem zchladí pomocí chladiče (ledová voda) na zákvasnou teplotu cca 8°C. Do studené mladiny se zároveň přidají pivovarské kvasnice v množství cca 0,8-1 l/hl. Kvasnice jsou však používány maximálně čtyřikrát.
|
|
3. Hlavní kvašení
Probíhá v otevřených kádích, kvasných tancích a cylindrokónických tancích v chlazeném odděleném prostoru (při teplotě cca 7-10°C).
Kádě a tanky jsou z nerezové oceli a jsou umístěné v prostoru s dobře omyvatelnou podlahou a stěnami, s dobře dimenzovanou kanalizací a výměnou vzduchu. Přibližně za týden vznikne mladé pivo, které se přepustí do ležáckého sklepa, nebo se v CKT tancích zchladí až na 0°C a nechá se cca 14 dnů dozrát a následně se filtruje.
|
|
4. Dozrávání piva
Při klasické výrobě následuje dozrávání piva v ležáckých tancích z nerezové oceli, umístěných v chlazeném prostoru o teplotě 7-10°C. Proces dozrávání trvá 21-30 dnů.
|
|
5. Filtrace piva
Dalším procesem je finální úprava piva dvojitou filtrací v prostoru sklepa. Nejdříve se hotové pivo z LT a CKT tanků přefiltruje primární křemelinovou filtrací za použití křemeliny do přetlačného tanku. Následně se dofiltruje sekundární MMS filtrací do dalšího přetlačného tanku. Takto je pivo připraveno ke stáčení.
|
|
6. Stáčení
Posledním procesem je stáčení přefiltrovaného piva na automatické sanitačně plnící lince do KEG sudů z nerezové oceli, o
velikosti 20, 30, a 50 litrů. KEG sud je nejdříve sanitován automaticky z uzavřených nádob (zásaditým roztokem na bázi NaOH a kyselým roztokem o koncentraci cca 2%), poté je vypláchnut vodou. Následuje sterilizace parou, předtlakování CO2 a plnění pivem.
|
|
7. Sanitační procesy
Vlastní nádoby - varna, ležácké tanky, kvasné kádě, cylindrokónické tanky - jsou sanitovány pomocí mobilní stanice CIP, a to zásaditým NaOH a kyselým HNO3 roztokem (cirkulačně, pomocí čerpadla). |
|